您现在的位置:主页 > 试题资料 > 历年真题 >  > 正文

2015年山西省对口升学英语考试试题及答案

2016-06-07 16:39
本试卷分选择题和非选择题两部分。满分100分,考试时间90分钟。
选择题
  • 语音(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
从A、B、C、D四个选项中,选出画线部分发音不同的一项。
  1. A. afford      B. doctor      C. sort       D. sport
  2. A. fight      B. enough      C. right    D. bright
  3. A. effort      B. effect      C. employer    D. exhibitor
  4. A. cream     B. leaf     C. peace      D. breast
  5. A. large     B. march     C. award      D. alarm
  6. A. ancient     B. decide     C. access      D. necessary
  7. A. endure      B. sure      C. pure     D. cure
  8. A. holiday     B. stop     C. November     D. sorrow
  9. A. side     B. midnight    C. writer    D. silent
  10. A. apologize      B. bag      C. glad      D. together
  11. A. length     B. death     C. throw     D. though
  12. A. choose       B. foolish      C. food      D. blood
  13. A. main      B. fail      C. aisle      D. sail
  14. A. challenge     B. Christmas     C. change     D. childhood
  15. A. university     B. style     C. summary       D. funny
  • 单项选择题(本大题共30小题,每小题1分,共30分)
从A、B、C、D四个选项中,选出空白处的最佳选项。
16. It will         us 20 minutes to get to the hotel.
A. take      B. cost       C. spend      D. pay
17. Nobody saw her         the  room.
A. entered      B. enters      C. enter     D. have entered
18. We should ask him to           smoking  at  once.
A. give in     B. give away      C. give up      D. give out
19. They went to the cinema       staying at home.
A. instead of      B. other than     C. rather than     D. not
20.      you learn,        you will know.
A. The more …the more
B. The more…the much
C. More…the more
D. The more …the less
21.-I was wondering if we could go skiing on the weekend.
     -It       good.
A. sound      B. sounded      C. sounding      D. shall
23. In many big rivers, a lot of fish      water pollution.
A.die from         B. die        C. die with      D.die for
24. The girl       the piano on the stage is a famous musician.
A. play       B. plays       C. played       D. playing
25.           the cat, the mouse ran away.
A. Seeing       B. Seen       C. See       D. Saw
26.Nowadays,people came to be aware          the seriousness of China’s population.
A. with        B. to         C. for       D. of
27. All the workers should attend the meeting          .
A. in time        B. at times      C. for a time      D. on time
28. He lives in a village         there is a lot of trees.
A. where      B. which      C. that      D. /
29. He will miss the plane         he takes a taxi.
A. if       B. unless        C. until        D. or
30. The box is       what I saw in the shop.
A. the same as     B. the same like     C. the same that       D. same as
31.There were          letters for you this morning,I’m afraid.
A. not         B. no       C. not a      D. no any
32. When I got home, he       supper.
A. had      B. has had        C. was having      D. has
33. He goes to work every day         Saturday and Sunday.
A. beside        B. on        C. without       D. except
34. -The party has been cancelled.
      -Oh, no!        .
A. It’s a pity
B. It doesn’t matter
C.I knew it already
D. It’s not interesting at all
35.You’d rather be there early,       ?
A. hadn’t you      B. shouldn’t you     C. didn’t you      D. wouldn’t you
36.-My computer is down.
     -        .It is not a big problem.
A. I’m sorry to hear that      B. Oh, dear     C. Take it easy     D. You look down
37. Please try hard to        the truth.
A. find     B. find out     C. look      D. look for
38. They were        excitement when they saw the Great Wall.
A. full of      B. fill in     C. filled of     D. full with
39. Tom’s grandma enjoys        flowers in her spare time.
A. to grow    B. to growing    C. in growing     D. growing
40. Don’t forget to        our young cousin on the way home.
A. pick up        B. come up      C. turn up       D. hold up
41. There       a clock and some photos         the wall.
A. is; on       B. are; in    C. are; on    D. is; in
42. The only thing       we can do now is to keep calm.
A. which    B. what   C. that    D. how
43. The boy was made      the story once again.
A. tell   B. to tell   C. told     D. telling
44. She bought a (n)      large dress for her overweight mother.
A. extreme   B. extra   C. unusual   D. special
45. In my hometown, there is always      rain in spring.
A. a great number of
B. many
C. many a
 D. a great deal of
三、完型填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
从A、B、C、D四个选项中,选出空白处的最佳选项。
With the development of industry, factories produce large amounts of   46    chemicals. These chemicals go into the atmosphere and flow into the water, making many plants and animals    47     and large areas of the world damaged.    48    , the world’s population      49    to 6.5 billion. Some people suggest cutting back on production, thinking more about recycling and teaching people about    50      friendly ways of living.
While some people say that a healthy environment and a stable economy should be possible at the same time. They don’t think the economy development is bad for the environment, saying there are many factories and industries   51    control the amount of pollution they produce and spend money    52    any damage they cause. They are concerned   53    the environment. The way to   54   the environment may be recycling, and making more effective laws to control the numbers of trees   55    and fishes caught. Factories should have to pay higher taxes. And many people are willing to pay higher prices for environmentally friendly things.
46.  A.  useless    B.  good       C.  poisonous      D.  harmless
47.  A.  die     B.  dies      C.  dying     D.  died
48.  A.  In addition     B.  In all       C.  In time       D.  In the end
49.  A.  is grown      B.  is growing    C.  had grown     D.  grow
50.  A. elementary  B.  environmental
C.  environmentalist  D.  environmentally
51.  A.  where      B.  which      C.  what      D.  who
52.  A.  repair   B.  repaired   C.  repairing       D.  to repair
53.  A.  with       B.  about       C.  in       D.  to
54.  A.  damage  B.  build       C.  preserve    D.  ruin
55.  A.  cut down      B.  cut off     C.  cut up     D.  cut in
四、阅读理解(本大题共15小题,每小题2分,共30分)
从A、B、C、D四个选项中,选出符合题目的最佳选项。
(A)
Gladys Holm was a secretary(秘书). She worked in an office all his life. Gladys made about $15,000 a year. She died when she was 86 years old. And she left a big surprise-$18 million! She gave the money to a children's hospital.
Gladys Holm never got married or had any children. But she always liked children, and she wanted to help them. When her friend's daughter was ill in hospital. Gladys brought her a toy bear. After that, she visited the hospital many times. Every time she visited, she brought toy bears for those children. After that, people started to call Gladys the "Toy bear Lady."
Gladys always gave toys and presents to her friends and family but no one knew she had a lot of money. She lived in a small house outside Chicago. Everyone was very surprised when they learned she was a millionaire. A family friend said, "She always gave us nice presents and things, but we didn't know she was rich."
How did Gladys get so much money? She asked her boss how to make more money, and she listened to what he said. She brought the stocks(股票) that he told her to buy, and she got very rich. Before she died, she talked to her friends about "giving something to the children's hospital." No one knew that the "something" was $18 million!
56. Gladys Holm often visited the hospital and gave children toy bears because_____.
A. she had too much money 
B. she had a lot of toy bears
C. she had never got married and had no children 
D. she liked children very much
57. People started to call Gladys the "Toy Bear Lady"_____.
A. after she visited the children in hospital many times 
B. after she died 
C. before her friend's daughter was ill 
D. before she worked with his boss
58. Everyone was surprised that_____.
A. Gladys lived such a long life 
B. Gladys lived in a small house outside Chicago
C. Gladys had so much money 
D. Gladys always gave her friends nice presents
59. _____, so she got rich.
A. Gladys made $15,000 a year as a secretary 
B. Gladys did what the boss told her to do
C. Gladys got the money from the boss 
D. Gladys did another job in the hospital
60. When Gladys Holm became a millionaire, _____.
A. she spent most of the money on nice presents and things 
B. she stopped working
C. she still lived in the same way 
D. she could hardly wait to tell her friends and family
(B)
Every day, it is easy to see advertisements in English all around us. Look at your own bags and clothes, and at the bags and clothes of your classmates. How many different advertisements can you see which use English words? 
Often bags and clothes show the name of the company that made them. This is a popular form. A special picture or symbol called a logo (标识语) is sometimes used. Logos appear on many different products (产品). They are popular because when you see a logo, it is hard to forget that product or company. 
It is common to see advertisements on TV and hear them on the radio. Most advertisements are very short. Sometimes the advertisers use a short sentence which is easy for people to say and remember. Nike, for example, has a simple English sentence which is used all around the world: "Just do it." Advertisements often use funny situations as well. It is simple to remember it. 
All advertisements are designed (设计) to make people buy a product. An advertisement for a soft drink, for example, might show a group of young people who are having fun. The young people are al1 drinking the soft drink. Advertisers are saying to you, "Why don't you buy this drink and be like these people? You can be young and modern" 
You might think that advertisements are not after you, but the next time you buy a soft drink, ask yourself this question: Why am I buying this particular (特别的) product?
61. From the passage, we know that _____.
A. all the advertisements around us are written in English 
B. many bags have the name of the company that made them 
C. having soft drinks makes a person young and modern 
D. advertisements are only after young people
62. A good logo is _____.
A. easy to remember 
B. a useful product 
C. difficult to understand 
D. easy to buy
63. People are most likely to remember an advertisement that is _____.
A. in English 
B. long 
C. funny
D. famous
64. All advertisements are designed to _____.
A. sell you something you don't want
B. make you young and modern 
C. make you buy the product 
D. show you what you need to buy 
65. The best title of this passage may be _____.
A. Advertisements for Bags and Clothes 
B. Advertisements on TV and Radio 
C. Advertisements About Sports 
D. Advertisements Around Us
(C)
Elizabeth Blackwell was born in England in 1821, and moved to New York City when she was ten years old. One day she decided that she wanted to become a doctor. That was nearly impossible for a woman in the middle of the nineteenth century. After writing many letters asking for admission(录取) to medical schools, she was finally accepted by a doctor in Philadelphia. She was so determined that she taught school and gave music lessons to get money for the cost of schooling.
 In 1849, after graduation from medical school, she decided to further her education in Paris. She wanted to be a surgeon(外科医师) , but a serious eye problem forced her to give up the idea.
Upon returning to the United States, she found it difficult to start her own practice because she was a woman. By 1857 Elizabeth and her sister, also a doctor, along with another woman doctor, managed to open a new hospital, the first for women and children. Besides being the first woman physician and founding her own hospital  , she also set up the first medical school for women.
66. Why couldn't Elizabeth Blackwell realize her dream of becoming a surgeon? _____
A. She couldn't get admitted to medical school
B. She decided to further her education in Paris
C. A serious eye problem stopped her
D. It was difficult for her to start a practice in the United States
67. What main obstacle(障碍) almost destroyed Elizabeth's chances for becoming a doctor?_____
A. She was a woman
B. She wrote too many letters.
C. She couldn't graduate from medical school.
D. She couldn't set up her hospital.
68. How many years passed between her graduation from medical school and the opening of her hospital? _____
A. Eight years
B. Ten years
C. Nineteen years
D. Thirty-six years
69. According to the passage, all of the following are "firsts" in the life of Elizabeth Blackwell except that she ______.
A. became the first woman physician
B. was the first woman doctor
C. and several other women founded the first hospital for women and children
D. set up the first medical school for women
70. Elizabeth Blackwell spent most of her lift in ______.
A. England 
B. Paris
C. the United States 
D. New York City
非选择题
五、英文写作(按照下面的提示,写一篇便条,60个词左右,15分)
Note
提示:Yesterday, your friend asked you to buy this week’s Job Market Newspaper on your way to school. But the paper was sold out. Write a short note to him/her. Tell him/her that you will go to another news-stand(报刊亭) to buy one this afternoon .Tell him/her not to worry about it.
[参考答案]
  • 语音(本大题共15小题,每小题1分,共15分)
1.B   2.B   3.A   4.D   5.C
6.A   7.B   8.C   9.B   10.A
11.D     12.D    13.C   14.B   15.B
二、(单项选择题,本大题共30小题,每小题1分,共30分)
16.A    17.C    18.C    19.A     20.A
21.D    22.A    23.A    24.D     25.A
26.D    27.D    28.A    29.B     30.A
31.B    32.C    33.D    34.A     35.D
36.C    37.B    38.A    39.D     40.A
41.A    42.C    43.B    44.B     45.D
三、完型填空(本大题共10小题,每小题1分,共10分)
46.C    47.A     48.A     49.B    50.B
51.B    52.C     53.B     54.C    55.A
四、阅读理解(本大题共15小题,每小题2分,共30分)
56.D     57.A     58.C     59.B     60.B
61.B     62.A     63.C     64.C     65.D
66.A     67.C     68.A     69.B     70.B
五、英文写作(按照下面的提示,写一篇便条,60个词左右,15分)
略。